Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Σκαι, ναί στις απολύσεις

Χωρίς καμμία προειδοποίηση, χωρίς καμμία ανακοίνωση, Ο ΣΚΑΙ προχωρά σε μαζικές απολύσεις προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, και απειλούνται μέσω των διευθυντών για το παραμικρό τους "παράπτωμα".



Όταν βέβαια υπήρχε η ανάγκη, στην εκκίνηση του σταθμού, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλέυουν χωρίς ρεπό και με συνεχόμενες υπερωρίες για πολλούς μήνες. Σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες, αυτές συνηστούν όχι αυτοματοποιημένες μηχανές, αλλά ανθρώπους ρομπότ. Σκηνοθέτες που κάνουν video play out και παραγωγή, διευθυντές φωτογραφίας που φωτίζουν, χειρίζονται ρομποτικές κάμερες και κάνουν ρύθμιση εικόνας, vision mixers που χειρίζονται δύο και τρία μηχανήματα ταυτόχρονα, ηχολήπτες που είναι ταυτόχρονα και floor manager και σκηνικατζήδες και βοηθοί παραγωγής...



Οι οπερατέρ σιγά-σιγά αντικαθίστανται απο τις ρομποτικές κάμερες, ενώ όσο εργάζονταν (εκτός απο τους λεγόμενους freelancers οι οποίοι εργάζονταν με μαύρα χρήματα και έχουν ήδη απομακρυνθεί), είχαν και αυτοί χρεωθεί πολλές απο τις δουλειές της παραγωγής. (Μετακίνηση σκηνικών κλπ)



Οι λεγόμενοι "καμικάζι", είναι άνθρωποι που χειρίζονται κάμερα, συσκευές ραδιοζεύξης, κάνουν ηχοληψία και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τους έχει επανειλλημένα ζητηθεί να πάρουν και cue απο ανθρώπους, δηλαδή εκτελούν και χρέη ρεπόρτερ.



Παρόλαυτά, το τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθεί να μειώνεται, και είναι σίγουρο ότι οι εναπομείναντες θα επομιστούν και άλλες αρμοδιότητες. Στα πλαίσια της "ρομποτοποίησης", και με την τάχα θεωρία του αυτοματισμού, τα μηχανήματα δέν αντικαθίστανται απο ανθρώπους, αλλά απλά λειτουργούν με όλο και λιγότερους χειριστές.



Είναι απλά ένα ακόμα παράδειγμα της αυθαίρετης λειτουργίας της εργοδοσίας στην χώρα μας, όπου οι κανόνες και οι νόμοι δέν σημαίνουν τίποτα, ούτε οι συλλογικές συμβάσεις. Στον απλό τηλεθεατή, αυτό δέν φαίνεται εύκολα, όμως πίσω απο την ωραιοπρέπεια, και την αγάπη στο περιβάλλον και το κλίμα, και φυσικά τις "νέες" τεχνολογίες, κρύβεται άλλη μιά αυθαίρετη και καταπιεστική εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: